luni, 28 noiembrie 2011

Curiozitati despre sportul romanesc

Stiati ca.....?

  • Real Madrid a fost dispusa sa plateasca  2 milioane  de dolari in anul 1972 pentru a-l transfera pe Nicolaie Dobrin?

  • Echipa de rugby a Romanie a fost prima echipa romanesca madaliata olimpic?

  • Echipa de handbal masculina a Romaniei a fost medaliata la Campionatele Mondiale atat in formula de 7 cat si in cea de 11?

  • FC Arges a invins in 1972 pe teren propriu echipa Real Madrid cu scorul de  2-1?

  • Ivan Patzaichin a reusit sa castige medalia olimpica la canoie cu pagaia rupta? 

  • Gica Hagi a jucat atat la Barcelona cat si la Real Madrid? 

  • Lucian Bute din 30 de victorii, 24 sunt prin K.O?

  • Canotoarea Elisabeta Lipa a participat la 6 olimpiade si a catigat 8 medalii si dintre care 5 din aur?

luni, 7 noiembrie 2011

LPS Pitesti,un pas spre cheia succesului

          In anul 1994, la insistentele prefectui si a directorulur de cluburi sportive din Pitesti, se infiinteaza "Liceul cu program sportiv".
          La inceput, intre anii 1994-2005, liceul a functionat in incinta scolii nr.16. Pana in anul 2000, exista doar o clasa pe promotie, majoritatea elevilor fiind fotbalisti, iar de-a lungul anilor, chiar si in prezent, exista 4 clase pe promotie. Insa datorita scolii nr.19, care dispunea de mai multe sali de clasa ce nu erau puse in folosinta, Liceul cu program sportiv isi face mutarea in aceasta incinta. Asul din maneca al sportivilor, il reprezinta atat sala de sport din interiorul liceului, cat si terenurile de tenis, de fotbal sau de rugby, aflandu-se in apropierea , chiar daca nu sunt ridicate la cele mai inalte standarde. Mai sunt si alte locatii in care sportivii liceului au prioritate, acestea fiind: Sala sporturilor, Scoala generala nr.16, Baza sportiva "Nicolae Dobrin", Bazinul olimpic.
          Exista sportivi ai liceului care au aparat culorile clubului in competitii nationale si internationale.
           Medaliatul cu bronz si vicecampion olimpic la Atena, este altelul Marian Oprea, care a fost antrenat de Doina Anton 
  Din urma se indreapta cu  talent si ambitie si atletii : Ioana Popa, Adrian Carnaru, Tudorache Gabriel, Alin Costache,unde au facut "ravagii" in juniorat, iar acum se pregatesc pentru "atacul" in competitiile seniorilor. 
De pe bancile liceului sportiv, 4 tenismeni Laura Bosneag, Maria Craciun, Stefania Nicolae, Laurentiu Gavrila ai ajuns in America, iar ultimul castigand turnee internationale.
Grupele de handbal conduse de Catalin Ghetie, Silvia Purice, Luminita Iordache, Nadina Dumitru, au ajuns sa dispute  campionatele nationale de juniori.
Multi ani director al liceului sportiv, domnul Rizon, a antrenat echipa de volei feminin, in prima liga, multe componente fiind crescute de echipa liceului sportiv.
Dupa o perioada in care voleiul pitestean dispare dupa prima scena, anul acesta promoveaza in prima liga, sub indrumarea antrenoarei Nicoleta Iatan, unde promovarea s-a realizat si cu voleibaliste din liceul sportiv.






Antrenorii echipelor liceului, si-au demostrat abilitatile atat prin indrumarea sportivilor, cat si prin performanta obtinuta de ei ca sportivi.

luni, 17 octombrie 2011

Beneficii inexistente

In majoritatea cazurilor, sportivii buni, cei care au sportul si victoria in sange si doresc sa ajunga pe o treapta cat mai mare a performantei, nu au stadioane, sali, terenuri adecvate sau centre de recuperare. 
Din pacate aceste cazuri se intalnesc foarte des in tara noastra „ E simplu in Romania, daca ai bani se ocupa lumea de tine, in America chiar daca nu plateam nimic se ocupa lumea de mine.”  Tenismenul Laurentiu Gavrila, Student Anul II la Facultatea de Educatie fizica si sport – In anul I pregatit in America la Oklahoma  , de aceeasi parere este si tenismena Laura Bosneag South Carolina State University in Orangeburg „Sunt mai multe facilitati ca in Romania, antrenorii te trateaza ca pe oricare alt sportiv chiar daca vrei sa faci performanta si joci impotriva tarii originii antrenorilor” .
Sportivul de perspectiva, nu este rasplatit pentru performanta. Comparand o voleibalista din prima parte a clasamentului, cu un fotbalist mediocru din partea a doua  a clasamentului diviziei A, fotbalistul are conditii si rasplata materaiala mult mai mare ca a unui voleibalist , Gabriela Balae  voleibalista la SCM CSU Arges Volei Pitesti „ ar trebui ca sportivii din prima clasa sa aiba centre de recuperare si beneficii materiale mult mai bune”.

Si nici sportul pe apa nu face exceptii la aceste „reguli”, desi sunt niste sporturi frumoase si in acelasi timp extrem de solicitante,  nu se poate echivala efortul si sacrificiul cu castigul material, „betia” succesului ii face pe sportivi sa uite pentru un moment de acele lipsuri din timpul perioadei de pregatire.          „Daca multe ramuri din Romania sunt in cadere libera,antrenorul si grupul de sportivi fac  eforturi imense ca sportul romanesc sa ridice drapelul tricolor pe cele mai inalte catarge a marilor confruntari mondiale” Sfranciog Andreea, Kaiac, CSM Pitesti;    „Majoritatea cluburilor sportive sunt luate de primarii iar banii nu sunt niciodata de ajuns.” Velicu Ioana-Diana, Inot, CSM Pitesti.
Desi fac mari performante la juniorat, sportivii prefera sa renunte la visul lor din cauza neajunsurilor materiale, de aceea se axeaza pe cu totul altceva „ Nu imi vad un viitor bun in judo, multe sacrificii si bani putini, de aceea am ales altceva”  Joita Gabriela, Universitatea din Pitesti.
Speram ca pe parcursul anilor performanta sa fie rasplatita si material nu doar sentimental.