luni, 17 octombrie 2011

Beneficii inexistente

In majoritatea cazurilor, sportivii buni, cei care au sportul si victoria in sange si doresc sa ajunga pe o treapta cat mai mare a performantei, nu au stadioane, sali, terenuri adecvate sau centre de recuperare. 
Din pacate aceste cazuri se intalnesc foarte des in tara noastra „ E simplu in Romania, daca ai bani se ocupa lumea de tine, in America chiar daca nu plateam nimic se ocupa lumea de mine.”  Tenismenul Laurentiu Gavrila, Student Anul II la Facultatea de Educatie fizica si sport – In anul I pregatit in America la Oklahoma  , de aceeasi parere este si tenismena Laura Bosneag South Carolina State University in Orangeburg „Sunt mai multe facilitati ca in Romania, antrenorii te trateaza ca pe oricare alt sportiv chiar daca vrei sa faci performanta si joci impotriva tarii originii antrenorilor” .
Sportivul de perspectiva, nu este rasplatit pentru performanta. Comparand o voleibalista din prima parte a clasamentului, cu un fotbalist mediocru din partea a doua  a clasamentului diviziei A, fotbalistul are conditii si rasplata materaiala mult mai mare ca a unui voleibalist , Gabriela Balae  voleibalista la SCM CSU Arges Volei Pitesti „ ar trebui ca sportivii din prima clasa sa aiba centre de recuperare si beneficii materiale mult mai bune”.

Si nici sportul pe apa nu face exceptii la aceste „reguli”, desi sunt niste sporturi frumoase si in acelasi timp extrem de solicitante,  nu se poate echivala efortul si sacrificiul cu castigul material, „betia” succesului ii face pe sportivi sa uite pentru un moment de acele lipsuri din timpul perioadei de pregatire.          „Daca multe ramuri din Romania sunt in cadere libera,antrenorul si grupul de sportivi fac  eforturi imense ca sportul romanesc sa ridice drapelul tricolor pe cele mai inalte catarge a marilor confruntari mondiale” Sfranciog Andreea, Kaiac, CSM Pitesti;    „Majoritatea cluburilor sportive sunt luate de primarii iar banii nu sunt niciodata de ajuns.” Velicu Ioana-Diana, Inot, CSM Pitesti.
Desi fac mari performante la juniorat, sportivii prefera sa renunte la visul lor din cauza neajunsurilor materiale, de aceea se axeaza pe cu totul altceva „ Nu imi vad un viitor bun in judo, multe sacrificii si bani putini, de aceea am ales altceva”  Joita Gabriela, Universitatea din Pitesti.
Speram ca pe parcursul anilor performanta sa fie rasplatita si material nu doar sentimental.